CD-omslagsprojekt

I skolan har vi haft ett projekt under de två senaste veckorna där man ska välja en låt och sen göra ett CD-omslag utifrån just den låten, utifrån en känsla man får av låten och sådär, sen kan man arbeta vidare från det också. I alla fall så tänkte jag visa upp vad det var för något jag lyckades knåpa ihop.

Jag valde en låt som heter Jagansculli med en grupp som heter Stayali (klicka för att komma till deras hemsida där man även kan hitta länkar till hemsidor där man kan ladda ner en hel del av deras musik gratis, rekommenderas starkt!), och Jagansculli kommer från albumet "Music for Men" om ni vill lyssna på själva låten (vilket kan vara kul).

Jag tänkte visa lite bilder på hur den ser ut och beskriva varför jag gjort den som jag gjorde.


CD-omslaget är gjort helt i papper och såhär ser det ut när det är ihopvikt:

Utsidan är helt i lila eftersom jag fick en känsla av en lila färg när jag hörde låten, det låter liksom som om man är ute sent en senvårig kväll eller inne på ett dansställe som är mörkt med lila toner. Jag associerar ofta musik och låtar med färger när jag hör dom så det här passade ganska bra tyckte jag. Satte en liten grejjimoj på utsidan också så att man kan stänga omslaget ordentligt, gillar inte när saker och ting flänger och har sig.

Såhär ser det ut när man öppnar det lite:

Det är till höger som skivan sitter, och till vänster så är det fortfarande utsidan man ser för att om man:


så ser det ut såhär! Idén till det avlånga omslaget och utseendet kom av att jag som sagt tyckte att låten var väldigt fartig, så då kom jag och tänka på Play-tecknet som symboliserar det hela rätt så bra, och så blir det som en lång startbana när man viker ut den sådär, som en liten portabel hangar! Sen just att jag har gjort Play-tecknet som jag gjort var att jag länge varit sugen på att testa flerfärgstryck ovanpå varandra, plus att jag har haft dille på 3D-bilder ett bra tag nu. Och så är det ju jävligt snyggt! En rolig grej som jag fick höra av vår lärare Johan, som jag tycker är fantastisk, var att Play-tecknen som är lite ur fas passade början av låten väldigt bra då den är ganska hackig och har svårt att komma igång (med mening såklart), men att när det väl kommer igång så bara kör den. Just att Play-tecknen symboliserar fart men ändå är lite ur fas. Jag vet inte, jag tycker bara det var så bra sagt och det var nåt jag själv inte tänkt på, jag älskar verkligen när man får höra andras tankar på sina grejer under redovisningar.

I alla fall så är det ju faktiskt dags att dra ut sin CD-skiva, man vill ju ändå lyssna på den:

Då drar man helt enkelt ut den från fickan där till höger. Såklart är flärpen man drar i också ett Play-tecken. Anledningen till den här konstruktionen var att jag är väldigt mån om mina saker och ting, jag vill hålla dom i god form så gott jag kan, och tanken på att behöva ta tag i skivan med fingrarna överallt för att få ur den ur fickan gjorde mig illa till mods. Så då gjorde jag såhär istället, snyggt och enkelt!

Till slut så får ni se hur den ser ut på utsidan när den är helt uppvikt:

Helt lila.

Sådär! Då har ni fått se vad jag pysslat med den sista tiden! Jag är även klar med första delen av mitt livs projekt, så det blir ett separat inlägg om det dom närmsta dagarna. Ska bara komma på vilket sätt jag ska påbörja det på, viktiga grejer det här.


Tills dess,
ha de gött!

Från stenlito till screen

Idag (eller snarare ikväll) så hängde jag i screensalen och tryckte en massa, mestadels på projektet i den kurs vi har nu, men också liter andra grejer som jag velat testa på. Jag tänkte att det vore intressant att se om ett stenlito-tryck går att dra över till screen utan att det blir helt knasigt, så jag tog självporträttet som jag visade för några inlägg sen, trixade till en aning med kontrasten samt kopierade några gånger och belyste ramen med bilden jag fått. Sen tryckte jag den helt enkelt, och det blev bra!

Nu tryckte jag den i olika färger som jag misspassade med mening eftersom jag älskar hur det blir (älskar den där skeva 3D-grejen that's going on) så den kanske inte är så tacksam att kolla på för att se hur bra detaljerna blev, men här får ni den ändå:

Lite jobbig att titta på under längre tid, men det får ni tåla för den är så snygg.
Gjorde även en i full RGB men tycker inte den är lika cool för det blåa tar över alldeles för mycket.
Här är den:

Blir säkert värsta superbilden om man skulle råka sätta på sig 3D-glasögon ^__^

För övrigt så tryckte jag lite på första delen av mitt livsprojekt idag och nu är alla delarna i den första delen färdiga! Ska bara binda ihop den så jag kan börja göra det jag ska göra. Oh yeah.


Nu ska jag kolla på tredje avsnittet av Cosmos, det är helt fantastiskt! Man får en repetition av grund- och gymnasieskolans alla NO-lektioner fast i en mycket roligare form, jag älskar't!

Alfabetet

För några veckor sen så tryckte jag ett alfabet som jag hade gjort med pärlplattor, tänkte att det skulle vara intressant att ha en helt eget typsnitt att jobba med (fast nu är det inte helt och hållet eget eftersom jag la pärlplattorna utefter ett existerande typsnitt, man kanske kan kalla mitt alfabet för en egen stil eller nåt istället då, eller en twist på ett gammalt typsnitt). Det tog ganska lång tid att fixa ihop men det blev riktigt bra till slut.

Såhär blev det i alfabetisk ordning som sig bör:
När jag la pärlplattorna så tog pärlorna precis slut innan jag kunde lägga Å, Ä och Ö vilket var lite frustrerande, men pärlorna tog i alla fall slut på ett bra ställe för nu kan jag kalla det här för ett engelskt alfabet. Jag lär lägga Å, Ä och Ö nån gång för att komplettera, det är ju skönt att kunna skriva svenska ord också, men för nu så får det vara. Jag färgade in vissa bokstäver i rött (E,I,L,P och X som bildar ordet PIXEL) för att det hade varit så tråkigt om allting var svart, fast nu var det lite förgäves för att på originalbilden med alla bokstäverna (bilderna jag visat nu är inscannade och redigerade in på sina platser) så är nästan alla bokstäver spegelvända eftersom jag strök dom så dåligt på dom sidor som hade behövt vara uppåt för att det skulle bli rättvänt, så det var ju lite fail där. Men nåväl, meningen med det här alfabetet var ändå att jag främst skulle använda det inom screentryck så jag är nöjd ändå.

Jag har för övrigt komponerat ihop a little sumthin' sumthin' med just dom här bokstäverna samt tryckt det i screen nu idag, det är ett projekt som jag tycker om jättemycket för det är bokstavligen ett projekt jag kommer hålla på med resten av livet, när jag skriver ett inlägg om det senare när jag fixat ihop det så kommer ni att förstå varför.

Det kommer bli så bra! Självklart har det en koppling till min favorit-astronom Carl Sagan också (min favoritmänniska för tillfället).


Det firar vi med avsnitt nummer två av Cosmos tycker jag.

Carl Sagan

Förra veckan så var jag på pappersbutiken Map som ligger vid Stureplan här i Stockholm, jag har hört om den butiken ett tag nu men har aldrig tagit tag i att åka dit förrens en vecka sen och jag ångrar lite grann att jag inte gjorde det för det är en otroligt bra butik! Den är väldigt inspirerande och jag lärde mig mer om papper på några timmar än vad jag gjort i hela mitt liv kändes det som. Dom har flera pärmar där dom har pappersprover från deras otroligt stora sortiment, dom är fint kategoriserade utefter deras olika egenskaper, som till exempel finns det en pärm för bestrukna papper, en för obestrukna papper, en för designpapper, etc. etc. Dom här pärmarna kan man sitta och kolla igenom lugnt och stilla i deras bibliotek där dom har en massa böcker och grejer som man kan kolla igenom för lite inspiration, då kan man få se hur papperena dom säljer ser ut i färdiga produkter (som till exempel kataloger, böcker, planscher etc.), väldigt roligt! Satt där i flera timmar i tisdags för att det var så roligt.

I alla fall så skrev jag ner namnen på alla papperena jag tyckte var intressanta och tog lite prover på dom, men det var ett papper jag fastnade lite extra för som det inte fanns några prover framme för så jag frågade i kassan, dom var riktigt schyssta och skickade hem hela 6 A4 prover av just det här (antagligen asdyra) designpappret från sitt lager eftersom dom inte hade prover i butik, otroligt schysst! Det här pappret är så lattjo för det är liksom en väldigt distinkt randstruktur i själva pappret vilket gjorde att jag blev jätteintresserad av att trycka med screen på det för att se om man kunde lyckas få motivet att bara fastna på dom övre ränderna. Så jag prövade i helgen helt enkelt!

Såhär blev det:

Motivet är ett porträtt på Carl Sagan där jag helt enkelt ritade av ett foto på honom och tuschade i dom viktigaste karaktärsdragen. Jag tycker dock att jag inte riktigt valde den ultimata bilden för det här pappret, men jag ville helt enkelt testa och det här var den bästa bilden jag hade belyst på screenram. Som ni ser så gick det precis som jag hoppades att det skulle gå, färgen fastnade bara på dom översta ränderna på pappret även fast jag trycka ganska hårt med rakeln. Det här pappret kan nog bli riktigt skoj att hitta på något med! Hoppas jag får nån grym idé bara.

Sen tryckte jag självklart mitt Carl Sagan porträtt på vanligt papper också för att se hur det blev i överhuvudtaget. Såhär blev det:

Det blev rätt schysst, fast jag kan tycka att jag kanske ritade till lite för mycket tjaffslinjer i ansiktet men i övrigt gillar jag den. Ska välan hitta på något som gör själva porträttet roligare, fixa till något runtomkring honom (lär ju ha något med mycket färg och Kosmos att göra), men jag får ta tag i det sen eftersom jag behöver ramen till det projektet jag har i min nuvarande screenkurs (vilket jag kommer skriva om sen när det är klart).

För övrigt när jag ändå skriver om Carl Sagan så kan jag ju verkligen rekommendera hans tv-serie Cosmos som sändes på tv under det tidiga 80-talet, jag kollade på det första avsnittet häromkvällen och jag älskade det verkligen. Det klippet jag länkade till igår var ett utdrag ur just det första avsnittet så om ni fick mersmak och har en fascination för vetenskap och astronomi så är det verkligen en kultserie som ni måste avnjuta! Den är väldigt pedagogisk och Carl Sagan gör ett jättebra jobb i den för att göra allting så förståeligt som möjligt. Ska försöka se ett avsnitt till imorgon om jag hinner.


Tills dess får ni ha det så bra!

Stenlitografi igen och lite annat smått och gott

På stenlitografikursen jag hade häromveckan så gjorde jag en till bild där jag testade ett lite mer realistiskt motiv, så jag gjorde ett självporträtt med ett gammalt foto på mig som förlaga. Här är resultatet:


Jag tycker det blev riktigt schysst och det var riktigt kul att sitta och rita med krita på stenen. På fotot är jag rödhårig och även hjärtana är röda i mitten så jag gjorde självklart ett till lager på litostenen där jag skulle trycka dom röda detaljerna på den här bilden, men eftersom det är djävulskt svårt att passa två motiv mot varandra i litostenstryck (speciellt för en nybörjare som mig) så gick det åt helvete. Därför väljer jag att inte visa det resultatet. Däremot så kan jag verkligen tänka mig att kombinera stenlito och screentryck, för stenliton har en sån fin organisk känsla och screentrycket har en frihet i färg samt en skön precision, det kan nog bli lattjo att kombinera!

I början av terminen hade vi en kopparkurs som var väldans tung, vi höll på med etsning, däribland dom; hårdgrund, mjukgrund, akvatint och sockerakvatint. Eftersom det var så himla mycket vi skulle lära oss som var rätt komplicerade så orkade jag inte riktigt vara så produktiv som jag hoppats på, men här är en bild som jag tyckte blev fin:


Det är hårdgrund som jag använt mig av, och det gillade jag för det var lätt att förstå sig på och det blir fina linjer. Nu råkade jag göra lite för tjocka linjer så det blev lite flatbitning, men det blev rätt fint ändå. Nu var det också meningen att jag skulle göra en akvatint över det här motivet så att det blir gråskalor som separerar havet från himlen, men eftersom akvatinten bara bråkar med mig så sket jag i det (fy fan för akvatint!). Däremot så kom jag ikväll på att jag lär pröva att screena över den här bilden med lite coola färger eller helt enkelt en gråskala. Får se hur det blir!

Och självklart har jag fortsatt på pärlplattespåret också. Här är lite tryck som jag har gjort när jag använt mig av mina nyinköpta mini-Hamapärlor. Jag satt och gjorde lite Zelda-hjärtan och råkade göra en fel, så jag tänkte att jag skulle trycka med den och se hur det gick, och det blev såhär:


Nu har jag tyvärr ingenting på bilden som refererar till bildernas storlek (eller snarare litenlek), men dom är ungefär lika långa på längden som ett pekfinger (i alla fall mitt). Dom är med andra ord väldigt små, och charmiga! Det här ska bli skoj att spinna vidare på eftersom man kan göra komplicerade bilder utan att det blir så stort, väldigt platsekonomiskt.

Jag har fler grejer jag vill visa men jag gör det nog i separata inlägg, det blir lätt grötigt när man pressar in allt man gjort i ett långt inlägg vilket jag tyvärr tenderar att göra eftersom jag inte uppdaterar så ofta. Men nu har jag äntligen köpt en vettig USB-sticka så att jag har med mig mina dokumentationer och bilder vart jag än går och vilken dator jag än sitter vid, så jag hoppas att jag blir bättre på att uppdatera här. Vi får hoppas!

Här kommer en teaser inför nästa inlägg jag gör, det har att göra med vad jag tryckte i helgen.


Nu ska jag sova lite inför en ny vecka fullspäckad med grejer att göra. Jag ska bara fösa ut den här äckliga spindeln som huserar i mitt rum.

Usch.

RSS 2.0